bezglutenskaradost@gmail.com

Čuvanje namirnica

IMG_6225

Moram priznati da sam veliki ljubitelj sjemenki i orašastih plodova te volim u svojoj kuhinji upotrebljavati razne vrste brašna.

Par savjeta iz osobnog iskustva kako najbolje sačuvati svoje namirnice.

20160115_121500Sjemenke ćete najbolje očuvati u staklenim posudama u frižideru, one će ostati duže svježe, a ujedno će biti potpuno zaštićene, stoga kada ispraznite staklenke od raznih zimnica ne bacajte ih poslužit će vam za spremanje raznih sjemenki!

Takav je postupak čuvanja kod mene i vrlo sam zadovoljna!

Sjemenke možete upotrebljavati u kruhu i pekarskim delicijama , upotpunit će okus vašeg kruha ili peciva, a ujedno ih koristim i u svojim voćnim zdjelicama kao dodatak, jer upotpune okus mog doručka. Možete ih također dodavati i u jogurte.

Pune su minerala i vitamina te zaista djeluju na naše zdravlje s mnogim dobrobitima.

IMG_2861

Nekolicinu brašna kao što je kokos i bademovo brašno isto kao i sjemenke držim u frižideru, a njima pridružim svoje orašaste plodove (lješnjake i bademe), koji također zahtijevaju adekvatno spremanje.

Brašna kao što su  (heljda, kukuruzno, rižino,) čuvajte u staklenim posudama na tamnijem i hladnijem mjestu, ako je potrebno možete ih označiti kako ne bi došlo do zabune.

20151207_102542

Sjemenke koje držim u frižideru :

  • lan
  • sezam
  • suncokretove
  • bučine
  • chia

Od nedavno držim i  psyllium u frižideru u staklenoj posudici (na taj način sačuvam njegovu svježinu) izvadim ga sat vremena prije nego idem raditi kruh.

20160120_104213

Preporučljivo je da sjemenke i brašna iskoristite u kraćem roku da ne izgube svoja svojstva (okus, miris i strukturu).

Svakako želim čuti i vaša iskustva. Na koji način Vi čuvate vaše omiljene namirnice?

I na koncu ne zaboravite nemojte bacati staklene posudice sačuvajte u njima svoje namirnice kao što su nekad činile naše mame i bake.

Pozdrav do nekog novog savjeta, neke nove ideje. 🙂

Pretraži moje recepte

Raznovrsni i ukusni recepti bez glutena.

Prijavi se na newsletter

Prvi saznaj za novosti i isprobaj sve recepte!