bezglutenskaradost@gmail.com

NOVO Mix B – novi sastav brašna

IMG_5661

Što je novo?

  1. Brašno sadrži psyllium vlakna.
  2. Brašno sadrži vlakna od bambusa.
  3. Brašno sadrži brašno od leće.

unnamed

Psyllium

Psyllium je dobiven od sjemena indijskog trputca, a polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta. Koristi se i kao izvor vlakana, nema okus i uklapa se u brojne kombinacije. Koristi se za izradu kruha i raznih drugih pekarskih proizvoda, te im daje rahlost i mekoću.

 

Vlakna od bambusa

Veliko iznenađenje su mi vlakna od bambusa, zbog kojih se kruh lakše reže (ne mrvi se), sama tekstura tijesta postaje još mekša, a korica kruha hrskavija. Pri izradi kolača daju efekt povećanja volumena tijestu, koje od njih bude mekše.

20180514_163612

 

Brašno od leće

Kad se veže za rižino brašno sastav se mijenja te se dobiva mekše i ljepše pecivo ili kruh. Bezglutenskim korama za savijače daje elastičnost i lakšu izradu. Zasigurno je velika stvar i vrlo pozitivna da se brašno od leće našlo u novom sastavu MIX B brašna.

20180421_142010

Zaključak

Isprobavajući zadnjih par mjeseci novo Mix B brašno uočila sam lakšu i bržu izradu svega što sam s njime radila.

Prvo što sam uočila jest drugačija tekstura brašna – podsjeća na teksturu glutenskog brašna, što je najveći problem kada se radi s bezglutenskim brašnom. Tako tijesto s novim brašnom predstavlja ugodno iznenađenje, lakše se s njim radi i vjerujem da će iz tog razloga kako novo oboljelima, ali tako i svima nama koji već dugo godina radimo sa starim Mix B brašnom, ova nova receputra brašna biti puno bolja.

U okusu brašna nisam primijetila nikakve nedostatke. Kruh i peciva postali su mekši, rahliji i vrlo ukusni.

Nakon, sad već mjeseci rada i isprobavanja novog brašna, ja osobno sam oduševljena njime, te pozdravljam novi sastav, koji mi je olakšao izradu i izmamio osmijeh na licu.

 

Povodom mjeseca svjesnosti o celijakiji i međunarodnog Dana celijakije, u udruzi CeliVita – Život s celijakijom organizirali smo edukativno-kuharske radionice na kojima smo sve recepte pripremali s novim MIX B brašnom, gdje su polaznici mogli vidjeti i osjetiti velike mogućnosti novog sastava brašna. Radionicu je organizirala Udruga CeliVita – Život s celijakijom, ja sam bila voditeljica radionice, a na radionici je bio dvadeset i jedan polaznik.

 

Na radionici je prisustvovala i regionalna managerica kompanije Schär, gđa. Sabina Kojc, te g, Mirko Bašić, predstavnik tvrtke Salvia, distributera Schärovih proizvoda za Hrvatsku, koji su i donirali brašno za potrebe održavanja radionice.

20180517_183806

 

 

 

 

 

U suradnji sa Schar nastao je recept

 

PECIVA SA SJEMENKAMA

IMG_5555

SASTOJCI:

– 600 g Mix B brašna (SCHAR)

– 50 g tapioke

– 60 g kukuruznog brašna

– 80 ml ulja (obično ili maslinovo ulje)

– sjemenke lana,sezama,bučinih i suncokretovih (po želji količina)

– 1 čajna žličica soli

– 500 g svježeg sira

-1 jogurt ( 170 ml ili kefira po želji)

– 500ml mlijeka

-1/1/2 vrećica suhog kvasca (SCHAR)

IMG_5550-2

PRIPREMA:

Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je mekše (zato miješate mikserom).

Kada se tijesto digne još jednom ga ponovno zamijesite i podijelite tijesto na manje kuglice te formirajte peciva.

Ostavite tijesto da ponovno odmori jedno 15 minuta, premažite peciva jajem,maslacem ili maslinovim uljem te možete posipati peciva raznim sjemenkama (lana,sezama,bučinih i suncokretovih).

Peći na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Dobar tek!

 

Pretraži moje recepte

Raznovrsni i ukusni recepti bez glutena.

Prijavi se na newsletter

Prvi saznaj za novosti i isprobaj sve recepte!