bezglutenskaradost@gmail.com

Moj novi bezglutenski život

celijakija(1)

Pitanje koje si postavljamo onog trena kad nam je postavljena dijagnoza celijakije.

Što je zapravo celijakija?

Celijakija je autoimuna kronična bolest, imunološki posredovana sistemska bolest izazvana glutenom.

VAŽNO!!!!

Za one koji sumnjaju na intoleranciju ili čak celijakiju, najvažnije je reći: ne prelazite na bezglutensku dijetu samoinicijativno jer ako na testiranja krenete nakon što ste već iz prehrane izbacili gluten, moguć je lažno negativan nalaz i otežano postavljanje dijagnoze.
Ako gluten iz prehrane izbacujete vlastitim izborom, a ne zbog intolerancije ili celijakije, to je već druga priča i mnogo lakši put.

Što je gluten?

Gluten (lat. ljepilo) je frakcija biljnih bjelančevina (proteina) koje se nalaze u plodovima pojedinih vrsta žitarica. Najviše ga ima u endospermu zrna (veći unutarnji dio zrna) pšenice, raži, ječma, u njihovim srodnim vrstama: pšenoraž (tritikale) – križanac pšenice i raži, pir (krupnik, dinkel, farro, spelt, spelta), kamut (drevna sorta pšenice), einkorn (stara vrsta pšenice), bulgur (prerađevina pšenice, odnosno kuhana, usitnjena te posušena pšenica), durum (tvrda, visokoproteinska pšenica), kus-kus (granule durum pšenice).

Zobeno brašno ne sadrži gluten. No, kako u procesu prerade zna biti onečišćeno glutenom svatko tko je alergičan na taj sastojak treba biti oprezan. Zob sadrži u sebi avenin celijakičari moraju na to pripaziti!

I ako vam ne smeta avenin kupovati isključivo deklariranu zob.


20180405_142406

Što čini gluten celijakičaru?

Vrlo je  jednostavno. Rekli smo da je celijakija bolest izazvana glutenom pa taj mali protein koji mi ne vidimo uništava Vaše kosti, zglobove, mišiće te ne prepoznata celijakija na vrijeme može dovesti do drugih raznih autoimunih bolesti. Najvažnije da zapamtite da je gluten Vaš neprijatelj broj jedan. Uništava vaš organizam malo po malo i jedini lijek koji je adekvatan je doživotna bezglutenska dijeta.  Onaj tren kad dobijete dijagnozu vjerujem da ste prestrašeni i izgubljeni, ali to nije razlog da ne krenete hrabro u svoj NOVI ŽIVOT. Dobili ste dar da ponovno živite zdravi i sretni jer sad ste vi vlasnik svojeg života i točno će te znati kako se pravilno odnositi prema svojem organizmu.

Svaki stari ritual u Vašem životu postaje novi sa potpuno novim pravilima.

Svaku namirnicu i svaki zalogaj preispitivat će te tisuću puta ali, ne brinite ne razlikujete se puno od drugih celijakičara. To je potpuno opravdano i normalno razmišljanje.

Važno i najbitnije da je celijakija doživotna bolest i da je jedini lijek Vaša bezglutenska dijeta. Ne postoji magična pilula kojom će te se izliječiti nego samo Vaše pridržavanje bezglutenske dijete.

Gdje se sve može naći gluten?

Gluten može biti u svim industrijskim proizvodima na žalost vrlo čest, pazite na namirnice koje kupujete. Ono u što niste sigurni uvijek i bez ikakvog srama šaljite sami upite proizvođačima da bi bili sigurni u proizvod koji unosite svoj organizam.

U jednom trenutku uvest će te nova brašna kao što su heljda, kukuruzno, bučino, bademovo, teff, rižino itd, te različite vrste sjemenki lan, sezam, bučine sjemenke.

Vaša brašna i sjemenke moraju biti deklarirane sa znakom prekriženog klasa.

Taj znak Vam nudi sigurnost od moguće kontaminacije do koje dolazi pri pakiranju i skladištenju u proizvodnji.

Ono čega Vas bude najviše strah je primjena kuhinje u bezglutensku nemojte se bojati nemate zaista razloga za to. Na bezglutenskoj prehrani može se dobro i fino jesti.

Osnovne grupe namirnica – meso, voće, povrće, jaja, mliječni proizvodi (u čistom, neprerađenom obliku) – ne sadrže gluten pa se zaista može raznovrsno kuhati, samo treba imati volje, mašte i kao najvažniji dodatak  ljubavi. Napokon se brinete za sebe, sami ste kreator svojih dnevnih rituala znam, biti će Vam teško planiranja unaprijed ponekad i frustracije ali sve sjedne nakon nekog vremena na svoje mjesto.

Variva koja ste kuhali prije mogu postati bezglutenska jednostavnom primjenom bezglutenskih namirnica.

Obavezno pazite na začine, uvijek vodite računa o tom skrivenom glutenu.

VAŽNO!!!  Pazite na kontaminaciju pri pripremi svojeg bezglutenskog obroka.

Kad pišem frustracije najviše se one događaju onaj tren kad upoznate svoje bezglutensko brašno. Budite uporni nitko od nas nije odmah bio na Ti sa bezglutenskim brašnom.

Svi smo plakali nad svojom sudbinom i tvrdim kruhom.

Učite, prilagođavajte, slušajte savjete i za čas budete radili svoj bezglutenski kruh.

Vaš kruh postat će najbolji, najukusniji kruh na svijetu, pa čak ćete se odvažiti i na izradu domaće tjestenine.

Na koncu čini Vam se puno i dalje ste izgubljeni svi smo bili takvi.

Ja sam imala sreću, ušla sam u grupe potpore na facebooku učila i zapisivala, a najviše od svega pomogla mi je moja udruga CeliVita.    koja me usmjerila i educirala da se znam brinuti u svom novom životu.

Hvala im na tome.

To bi bilo moje iskustvo. Svakom je drugačije, svatko treba drugačije vrijeme oporavka, prilagođavanja ali vjerujte mi sve je na Vama, samo budite hrabri i sjetite se ono što sam na početku napisala.

Dobili ste priliku živjeti ponovno, sjetite se sve ono što se moglo dogoditi  kako se situacija mogla razvijati za Vas, ali nije sad ste na pravom putu prema zdravlju i samo hrabro. Dijagnoza celijakije naučit će Vas da se brinete o sebi i svom organizmu.

Postat će te vrhunski kuhari te naučiti koristiti i upoznavati neke nove namirnice i svaki dan će te biti sigurniji u ono što konzumirate.

Pretraži moje recepte

Raznovrsni i ukusni recepti bez glutena.

Prijavi se na newsletter

Prvi saznaj za novosti i isprobaj sve recepte!