Mali savjeti za rad s bezglutenskim tijestom

Mali savjeti za lakšu izradu bezglutenskog dizanog tijesta te česta pitanja koja dobijem na blogu od Vas stavila sam u jedan tekst i nadam se da će olakšati izradu.

Neke stvari koje sam naučila puno njih sam zaključila iz svojih eksperimentiranja s bezglutenskih dizanim tijestom.

20170703_133548

1) Što je zapravo tapioka?

Tapioka brašno ili škrob , dobiva se iz gomolja “KASAVE”  bez okusa, mirisa i boje odlična za primjenu u bezglutenskoj prehrani. Mislim da je jedinstvena jer čini tijesto lepršavo u pravilnim omjerima ne treba niti s njom previše pretjerivati mijenja se cijela onda tekstura tijesta . Tapioka voli kad je se veže za mliječne proizvode pa je često kombiniram tako i u receptima.

*oboljeli od celijakije isključivo certificiranu tapioku, gluten free

IMG_2851

2) Što je psyllium?

Dobiven je od sjemena indijskog trputca. Koristi se i kao izvor vlakna, psyllium je bez okusa. Ljuskice možete koristiti za izradu bezglutenskog dizanog tijesta, kruha te raznih drugih pekarskih proizvoda. Daje rahlost i mekoću bezglutenskim pekarskim slasticama (ja ga najčešće stavljam u kruh).

  • 1 jušna žlica psyllium ljuskica na 500 g bezglutenskog brašna

*oboljeli od celijakije isključivo certificirani psyllium, gluten free

IMG_7565

3) Tretiranje bezglutenskog dizanog tijesta predugo (miksanje) jednostavno ne pomaže jer će te dobiti kontra efekt, tijesto će vam ispasti tvrdo.

Bezglutensko dizano tijesto nije isto kao glutensko i zahtjeva potpuno nova pravila koja se primjenjuju u izradi.

IMG_7870

4) Dodavanjem mliječnih proizvoda u bezglutensko dizano tijesto kao što su buhtle ili peciva može pomoći jer će te izbjeći suhoću u tim trenucima kombinirajte tapioku uz svježi sir, jogurt, vrhnje, maslac.

Dobit će te teksturu tijesta ona koja je sočna i podatna za izradu.

5) Suhi kvasac možete rastopiti u mlijeku ili toploj vodi te ga upotrijebiti za dizano tijesto.

Sve je isto kao i sa svježim naprimjer:

  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 200 ml toplog mlijeka ili tople vode
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica bezglutenskog brašna

*pokriti krpom te ostaviti da se kvasac digne

6) Sastojci koje dodate u dizano tijesto moraju biti sobne temperature. Naprimjer jaja, maslac, vrhnje, mlijeko, sir. Sastojci ne smiju biti hladni jer šokirate tijesto i sama izrada na koncu završi loše jer tijesto se neće dignuti dobro a to zaista ne želimo.

7) Kad ugrijete mlijeko za kvasac ili je u pitanju voda ne smiju biti vrući nego topli

(uvijek možete vrškom prsta probati da je ugodne temperature).

8) Lijepu boju tijesta možete dobiti ako ga premažete sa žumanjkom (on je najbolji za upotrebu kad dodatno posipate sa sjemenkama najbolje se sjemenke tada prime za tijesto) te s maslacem i maslinovim uljem.

Na koncu ako ste novooboljela osoba od celijakije i prvi put se susrećete s bezglutenskim brašnom dajem vam jedan savjet. Nikad nemojte odustati jer u svemu možete uživati kao i prije samo je sada bez glutena i napravljeno je vašim rukama a vjerujte mi to je neprocjenjivo. Neću vam lagati na početku će biti teško ali nakon nekog vremena vaša upornost i volja se bude isplatila jer vi ste dobili novu priliku da živite sa svojom novom dijagnozom koja vas bude naučila zapravo da zaista uživate u vašoj prehrani.

8 misli o “Mali savjeti za rad s bezglutenskim tijestom

    • adrijanabrucic

      Draga Marina, na početku sam radila kruh u pekaču bio je fini ali mi je bolji u pećnici smijete naravno ali nekako nije lijep kruh nije mi nikad bilo ono nešto.Ukusan je ali.. Dobro ste pitanje postavili mislim da naš kruh ne voli dugo tretiranje uvijek je taj kruh nekako mi bio suh, jednostavno moje osobno mišljene je da kruh u pećnici je ukusniji.Probajte jedno i drugo pa sami odlučite koje Vam je bolje.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.